Tulisella taikamiekkametallilla hevikansa kyykkyyn ja kumoon

Kajaanilaisnelikossa kytee orastava ilmiö

Hannu Mustonen
Kajaani

Vuonna 2000 Heikki Romppainen sai kutkuttavan aatoksen kuunnellessaan legendaarisen Bathoryn pauketta juuri ennen kouluunlähtöä. Miltä moinen metallimusisointi mahtaisi kuulostaa suomeksi esitettynä? Rumpali eteni hetkessä tuumasta toimeen, sillä jo ennen ensimmäistä oppituntia hän pyysi bändiin kitaristi-laulaja Matias Palmin ja kitaristi Juha Leikkaisen. Kuin salamaniskusta maailma sai ihmeteltäväkseen Heavy Metal Perseen, josta on paisunut orastava ilmiö ilman isompia ponnisteluja.

Hulppealla tittelillä siunattu orkesteri lähti taistoon varsin vaatimattomin tavoittein ja suorastaan treenivastaisesti.

”Ajatus oli, että demo ja hajotaan pois”, Romppainen kertoo lähtöasetelmasta, johon niveltyivät myös ”miten perustetaan bändi ilman osaamista” - ja ”mitä epärumpali pystyy tekemään” –aivoitukset. Heavy Metal Perseessä piisasi kuitenkin sen verran puhtia ja potentiaalia, että homma ei hyytynyt seuraavan vuoden hutaisudemoon. Samana vuonna kolmikko täydentyi nelikoksi, kun bassoon tarttui enemmälti bändikokemusta jo omannut Harri Leinonen.

Ei nimi bändiä ja menoa pahenna

Pikaisen lopun ohella ei onnistunut myöskään Bathory-meininki. Musisointi muokkautui metalliksi, jossa kuuluvat heavyn vanhan koulukunnan riffi- ja melodiaopit, germaaninen sankarilaukka sekä jäsenistön lähes ainoa yhteinen nimittäjä Iron Maiden.

Sen sijaan Romppaisen mielessään muokkaama taikamiekkateema on säilynyt sanoituksissa alusta saakka. Yleisön ankaraan yhteislaulantaan innostava aihepiiri on tarkoitus pitää mukana jatkossakin ja hyvä niin, sillä tarttuviin ralleihin yhdistettynä se erottaa orkesterin nykyisestä sinivalkoisesta metallimassasta.

Myös paremman puutteesta korvan takaa tempaistu Heavy Metal Perse pysyy nelikon tittelinä, vaikka se on selkeästi kaksiteräinen miekka. Nelikko tiedostaa, että nimi saattaa antaa ensivaikutelman metallilla hassuttelevasta huumoriryhmästä.

Toisaalta titteli jää varmasti mieleen ja jo nimellä saa myytyä paljon paitoja, mikä taas merkitsee mainosta. Niin ikään sen myötä bändistä ovat kiinnostuneet monet ankaramman metallimurskauksen ystävät. Nimi viestii myös bändin epäkaupallisesta asenteesta. Jos alussa olisi yhtään ajateltu uraputkea, niin titteli olisi varmasti aivan toinen.

Eteenpäin omin ehdoin

Tällä hetkellä Heavy Metal Perse nauttii nimensä, keikkojensa ja levyjensä ansiosta varsin messevää kulttisuosiota, josta ei pitäisi olla pitkä matka suurempaan suosioon. Omalaatuisen hyvällä bändillä ei varsinkaan nyt, kun suomalaisella metallilla pyyhkii hyvin ja suomeksi saa esittää muutakin arkiahdistuksella silattuja tarinoita. Jos nostetta ilmaantuu enemmälti, nelikko on valmis satsaamaan asiaan nykyistä enemmän. Tähän saakka se on tullut varsin vähäisin ponnisteluin, mikä johtuu niin Kajaani-Jyväskylä-Helsinki –akselille hajaantumisesta kuin asenteesta.

Omaehtoisen toiminnan ystävät eivät ole varsinaisesti tyrkyttäneet itseään mihinkään, vaan esimerkiksi kaikille keikoille bändi on kutsuttu maineensa perusteella. Treenaaminenkin on edelleen kausiluontoista, vuodessa pari tiukkaa sessiota Kajaanissa.

Myöskään tähän mennessä kertyneitä levytyksiä ei ole isommin hiottu, ei etu- eikä jälkikäteen. Niistä uusin on puhdas omakustanne ja vanhempi lähes melkein, sillä kimppalevyn julkaisi pienoinen Imperiumi Records. Molempien tuhannen kappaleen painokset ovat tehneet hyvin kauppansa ilman markkinointikoneistoakin.

Pitkäsoitto tulee vuoden sisällä

Oma tahti ja tahto ovat taanneet sen, että homma on pysynyt tuoreena ja siten kiinnostavana. Tiukemmalla tahdilla ja paineella bändi saattaisi olla jo kuollut.

Levy-yhtiön tukea Heavy Metal Perse ei välttämättä kaipaa jatkossakaan, vaan vuoden sisällä se tulee tekemään ensimmäisen pitkäsoittonsa vaikka omakustanteisesti. Se takaa ainakin sen, että materiaalia ei tarvitse käsitellä kenenkään ulkopuolisen ohjeiden mukaan.

Jo nyt orkesteri on saavuttanut muutamia unelmia. Heavy Metal Perseen biisejä on soinut radiossa ja rumpali on päässyt sukeltamaan yleisömereen.

(Kainuun Sanomat 12.12.2005)